Thursday, August 16, 2012

#27 Ramadhan : Belajar Buat Kopi Sedap.


Setiap hari belajar untuk buat kopi sedap. Proses yang diambil mungkin lebih lambat daripada orang lain. Tiada mesin khas - tiada kelas khas untuk itu semua. Tapi belajar dengan bersungguh-sungguh demi memastikan kopi yang bakal dinikmati nanti adalah kopi yang terbaik. Mungkin bukan untuk orang lain, tapi memadailah untuk diri sendiri. Kopi bukanlah minuman rasmi bagi sesetengah orang - bahkan boleh menyebabkan sakit kepala barangkali, tapi bagi manusia lain, kopi adalah penerus kelangsungan hidup mereka. 

Kopi O sedap rasanya. Suka minum yang jenis dikisar khas dan bukan yang sudah tersedia. Barangkali sebab nikmatnya berbeza. Barangkali juga menghirup setiap titisan yang ke rongga memberikan kesegaran sempurna - nikmat yang hanya penggemar sahaja yang kenal rasa. Jadi, Kopi O dan segala tulisan serta kepingan gambar yang bersusun memberikan kelainan pada minuman lain.

Frappucino mungkin sejuk. Tapi tidak beku seperti ais ketul yang tidak diusik. Sedikit demi sedikit Frappucino mula diletakkan bersama minuman panas macam Kopi O. Americano mungkin sesuai untuk Kopi O - sebab yang pastinya Kopi O tidak mahu label espresso. Dia tidak pekat begitu - bahkan kepahitan dan kemanisannya seimbang. Espresso mungkin lebih pahit tapi dalam sedap dan manisnya Frappucino - dia tetap mahu ditembak sedikit espresso. Mahu lebih dekat perasaan pada Kopi O.

"Mesin espresso tu nampak bagus"
"Awak teringin juga ke?"

"Awak kan suka kopi?"
"Memanglah suka. Saya memang nak belajar buat kopi"

"Jadi nak beli mesin tu?"
"Sedang fikir lagi. Harganya sangat berbaloi"

"Dah tu nak ke?"
"Memanglah nak. Awak nak ke?"

"Saya takdelah gila sangat kopi. Tapi ada tempat nak letak?"
"Saya takde tempat nak letak. Bukan ada rumah sendiri"

"Jadi, kita fokus cari mana nak letak mesin tu dulu ya?"
"Maksud awak, rumah?"

(hanya ada ketawa kecil dihujung)

Pentax K1000 and Coffee
[Sumber gambar]

Kopi O diletakkan di atas meja.
Ditunggu tangga hingga jam dua.
Dari panas meruap hingga sejuk kebas rasa.
Kelibatnya muncul dan Frappucino tarik nafas lega.
Kopi O direngguk ke tekak dan titisan akhir dicicip bahagia.

Kadangkala pahit.
Kadangkala manis.
Kadangkala panas.
Kadangkala sejuk.

Seimbang lebih baik.

2 comments:

cahya indah said...

cari rumah ye awk? hehe

Adziim said...

Banyak betul ilham dari kopi.